יום שישי, 5 באוקטובר 2012

יוגה וגיל ההתבגרות- יש עם מי לדבר!

מתח, לחץ, חרדה, תסכול הם כולם סימפטומיים רגשיים נפשיים ולעיתים פסיכו-גנטיים המשפיעים על מערכות הגוף השונות ובמיוחד על קשרים חברתיים- משפחתיים. הבחירה ביוגה ככלי עזר, תמיכה, ריפוי עשוייה לעמת ולאמת את המתרגל עם הסימפטומים ולהוביל למסע ויצירת מערכת יחסים מחודשת עם הגוף והנפש.
בחירת מורה , אופן תרגול, כמות תרגולים וזמן מתאימים לאחר חשיפה לעולם ה'יוגה' חשובים לבניית למפגש כנה וראוי.
עקרונות היוגה מגוונים התומכים באותה בנייה: אי- אלימות, השקטת התודעה, יצירת דפוסי התנהגות וחשיבה שונים, דחיית הסבל בטרם הגיע.  

במהלך השנים נחשפתי בהדרכת היוגה לאוכלוסייה רב גילאית (גיל הרך, ילדים, בני נוער, מבוגרים, גיל הזהב) ושמתי לב באופן מאוד מפתיע כי בסדנאות והתרגולים שהעברתי לבני נוער ניכרת השפעה משמעותית משאר הגילאים על מצב הרוח, דימוי הגוף והקשרים החברתיים.
גיל ההתבגרות מכיל שינויים ודחפים פתאומיים, דחיית סיפוקים הופכת פתאום למשימה כמעט בלתי אפשרית והיוגה מציבה את המתרגל כמורה של עצמו להכרות עם מנגנונים מווסתים, משחררים ומעצבים.
היוגה עשוייה לתמוך בתהליך הלמידה וחיזוק הריכוז ותשומת הלב ע"י הורדת מתח, לחץ ותסכול והקניית מנגנונים להתמודדות עם אותן תופעות השכיחות בבני נוער.
זהו דיאלוג אמיתי עם הגוף על כל רבדיו.
החווייה של הגוף  והנפש מעמדה של שיוויון, נינוחות, יציבות, דימוי חיובי הובילו לשיתוף וחקירה של בני הנוער באשר לרגשות, לתחושות, למחשבות ולמבנה גופם. הם ציינו כי ההרפיה מיטיבה ומרגיעה אותם, שהמגע והקשר של מורה- תלמיד בתוך התרגול מפגיש אותם עם מציאות אחרת שאינה חד צדדית ומאפשרת פתיחות והתמודדות אחרת עם קשיים ומכשולים חברתיים, נפשיים ופיזיים. התלמידים לא הפסיקו להתעניין ולשאול אודות מבנה הגוף, התחושות והקשיים שעלו מתרגול התנוחות השונות והנשימה.
ההתמודדות המאגרת והשונה דרך שפה מכילה, ההפסקות המתודיות שנועדו להוסיף ידע וחווייה אישית הפכו את תרגול היוגה לחוויה ייחודית וגילו לבני הנוער שמרגישים לעיתים קרובות שאף אחד לא מבין אותם שיש אחד כזה- ה'אני' 
ושיש עם מי לדבר!



מקווה שתוצאות מחקר זה יעודדו תרגול יוגה בבתי ספר, ישיבות תיכוניות, תנועות נוער וכד'.




האגודה למלחמה בסרטן - יוגה מפחיתה מתח בקרב בני נוער חולי סרטן והוריהם

במחקר שנערך ב-Children's Hospitals and Clinics of Minnesota נמצא, כי יוגה יכולה להפחית את המתח של בני נוער חולי סרטן והוריהם.
יוגה מסתמנת כטיפול משלים יעיל בקרב חולי אונקולוגיה מבוגרים. היא מפחיתה את קצב פעימות הלב ולחץ הדם ומשפרת את זרימת הדם, מתח השרירים, תפקוד הריאות הקואורדינציה והגמישות.
במחקר זה, נטלו חלק 11 ילדים בני 6-12, 5 בני נוער בני 13-18 ו-33 הורים של ילדים מאושפזים. הם השתתפו בשיעור יוגה, שהותאם לצרכיהם ויכולותיהם. לפני ואחרי השיעור נמדדו רמות תחושות הרווחה והחרדה של המשתתפים. בקרב הילדים הצעירים יותר לא היה שינוי ברמות אלה, אולם בקרב בני הנוער וההורים חלה ירידה ברמת החרדה. בני הנוער דיווחו שהם הרגישו רגועים יותר ושהיה להם כיף. ההורים ציינו שהשיעור היה מרגיע, אפשר להם לשחרר את שריריהם ולחזק את גופם והקל על המתח שהם חשו. הם הרגישו טוב יותר לגבי עצמם וזה עזר להם לחזק את הקשר עם ילדיהם.
על כן, הגיעו החוקרים למסקנה שיוגה מהווה טיפול אפשרי המיטיב עם בני נוער חולי סרטן והורים של ילדים ובני נוער חולי סרטן. הם סבורים שיש לערוך מחקרים נוספים, גדולים יותר, על מנת לבחון את השפעת היוגה על תסמינים המטרידים חולים כגון עייפות, הפרעות שינה, כאב ובחילה.
המחקר פורסם בגיליון ספטמבר-אוקטובר 2010 של כתב העת Journal of Pediatric Oncology Nursing.
עלה לאתר: פברואר 2011
מתוך שחרור בסדנה לגילאי 14 בירושלים- תשע"ג

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה